Sertifioidut elintarvikelaatuiset voiteluaineet

Elintarvikkeiden, juomien, rehujen, lääkkeiden ja kosmetiikan tuotanto ja pakkaaminen asettaa erityisiä vaatimuksia käytetyille voiteluaineille. Sen lisäksi, että niiden on täytettävä vaihteistoissa, kompressoreissa, hydraulijärjestelmissä ja ketjuissa käyttöä koskevat korkeat vaatimukset, niiden on myös täytettävä tiukat elintarvikelainsäädännön suuntaviivat kuluttajien suojelemiseksi.

Addinol FoodProof -sarjan voiteluöljyt on suunniteltu erityisesti elintarviketeollisuuden vaatimuksiin ja ne on rekisteröity NSF H1: n mukaisesti. Lisäksi ne on sertifioitu kosheriksi ja halaliksi. Addinol elintarvikelaatuisten voiteluaineiden valmistusprosessi on sertifioitu DIN EN ISO 21469: 2006 -standardin mukaisesti.

Elintarvikelaatuisten voiteluaineiden koostumus

Elintarvikkeiden ja juomien valmistuksessa ja pakkaamisessa käytettävät voiteluaineet eivät saa vaikuttaa haitallisesti tuotteiden laatuun, toisin sanoen niiden nautintoa ja kuluttajien terveyttä ei saa heikentää. Siksi niiden on oltava elintarvikelainsäädännön mukaan virheettömiä ja myös terveydelle vaarattomia ja mauttomia ja hajuttomia. Kun voiteluaineita luokitellaan elintarvikelainsäädännön mukaisesti, kansalliset määräykset, kuten Saksan elintarvike- ja rehukoodi (LFGB), ja kansainvälisesti tunnustetut vaatimukset, kuten FSMA (Food Safety Modernization Act), HACCP-periaate (vaarojen analysointi ja kriittiset valvontapisteet), ISO 21469 ja rekisteröinti NSF: ssä (National Sanitation Foundation), ovat ratkaisevan tärkeitä. Maailmanlaajuisesti aktiivisten yritysten tulisi myös hankkia FSSC 22000 (Food Safety System Certification) -sertifikaatti GFSI:n (Global Food Safety Initiative) hyväksynnällä. Kosherin ja halalin sertifiointi on myös yhä tärkeämpää.

Yhdysvalloilla on ja on aina ollut tiukimmat vaatimukset elintarvikkeiden yhteensopivuuden raaka-aineiden luokittelussa. Siksi amerikkalaiset standardit ovat uraauurtavia voiteluaineen koostumukselle elintarvikestandardien mukaisesti. Elintarvikelaatuisten voiteluaineiden erityispiirre on, että vain perusraaka-aineita, jotka ovat saaneet FDA: n (Food and Drug Administration) hyväksynnän, saa käyttää. Kaikki hyväksytyt aineet, mukaan lukien määräykset, on lueteltu luettelossa 21 CFR § 178.3570.

Ei sovellu elintarviketuotantoon tarkoitettujen voiteluaineiden valmistukseen:

 • Aromaattisia aineita sisältävät kivennäisöljyt (bentseenin ja syöpää aiheuttavien aineiden johdannaiset)
 • Raskasmetalleja sisältävät lisäaineet (esim. ZDDP - sinkkidialkyyliditiofosfaatti)

Elintarvikelaatuisten voiteluaineiden vastuullinen tuotanto tuotantolaitoksissa edellyttää ISO 9001/14001- ja ISO 21469 -standardien mukaista sertifiointia. Perustan muodostavat farmakopean mukaan erittäin puhtaat valkoöljyt, joilla on farmakopean mukainen farmaseuttinen laatu, ja huippuluokan synteettiset perusöljyt. Intensiivisen tutkimuksen ansiosta Addinol-elintarvikevoiteluaineet ovat yhtä tehokkaita kuin synteettiset voiteluaineet, joilla ei ole elintarvikesoveltuvuutta.

Elintarvikelaatuisia voiteluaineita koskevat vaatimukset

Elintarviketeollisuudessa voiteluaineille asetetaan erityisen korkeat tekniset vaatimukset. Laitoksen maksimaalinen käyttöaste, yhä lyhyemmät seisonta-ajat, joskus äärimmäiset lämpötilat ja usein aggressiiviset ympäristöolosuhteet, nämä haasteet voidaan hallita vain korkean suorituskyvyn voiteluaineilla.

Elintarvikelaatuisten voiteluaineiden ominaisuudet ovat:

 • Voidaan käyttää silloin, kun tahatonta kosketusta elintarvikkeeseen ei voida sulkea pois.
 • Hajuton ja mauton, fysiologisesti vaaraton.
 • Erinomainen koneiden ja komponenttien voitelu.
 • Tehokas kulumissuoja ja korkea kantavuus.
 • Luotettava korroosiosuojaus.
 • Korkea hapettumiskestävyys.
 • Erinomainen ilman ja veden erotuskyky, alhainen vaahtoamistaipumus.
 • Erittäin hyvä lämmöntuotto.

Erityisesti elintarvike-, juoma- ja lääketeollisuuden on kiinnitettävä huomiota hygienian ja tuotteidensa laadun kaltaisiin kysymyksiin menestyäkseen pitkällä aikavälillä. Puhdas imago ja hyvä maine ovat erittäin tärkeitä markkinoilla. Jos tuotteiden yhteensopivuudesta syntyy valituksia, on olemassa riski suurista rahallisista tappioista, oikeusjutuista tai takaisinvedoista. Siksi elintarvikevoiteluaineiden on täytettävä korkeimmat terveydelle vaarattomuutta koskevat vaatimukset.

Elintarvikelaatuisten voiteluaineiden käyttöalueet

Elintarviketeollisuuden koneet ovat pohjimmiltaan samanlaisia kuin muiden teollisuudenalojen koneet. On tavallisia ja vierintälaakereita, ketjuja, kompressoreita, vaihteistoja, hydrauliikkaa ja pumppuja, jotka on voideltava. Voiteluaineiden on kuitenkin usein selviydyttävä paljon äärimmäisemmistä olosuhteista kuin muilla teollisuudenaloilla. Tämä johtuu korkeista lämpötilaeroista, muuttuvasta kosteudesta ja happamien ja emäksisten nesteiden pääsystä tuotantoprosessiin.

Elintarvikelaatuisia voiteluaineita käytetään monenlaisissa teollisuuslaitoksissa. Näitä ovat:

 • Leipomoteollisuus
 • Makeisteollisuus
 • Lihateollisuus
 • Kalastuselinkeino
 • Lemmikkieläinten ruokateollisuus
 • Juomateollisuus
 • Hedelmä- ja vihannesteollisuus
 • Meijeriteollisuus
 • Maatalous
 • Lääketeollisuus
 • Kosmetiikkateollisuus
 • Tupakkateollisuus

Elintarvikelaatuisten voiteluaineiden vaihtovälit

Elintarviketuotannon ympäristövaikutukset voivat olla hyvin monimutkaisia. Se, milloin öljy tai rasva on vaihdettava koneessa, riippuu suuresti käyttökohteesta ja ympäristöolosuhteista. Hapettumisesta tai käytetyistä lisäaineista johtuvan öljyn vanhenemisen lisäksi öljynvaihtovälit riippuvat suuresti voiteluaineen saastumisesta. Ota säännöllisesti näyte voiteluaineesta ja lähetä se asianmukaisiin laboratorioihin.

Sertifikaatit ja julkaisut

Tällä hetkellä amerikkalaisen NSF: n (National Sanitation Foundation) sertifiointi on tärkein kansainvälinen luokitus elintarvikelaatuisille voiteluaineille. Tämä sisältää esimerkiksi halutut öljyt, joilla on NSF H1 -hyväksyntä. Luettelossa 21 CFR § 178.3570, jonka määrittelee amerikkalainen viranomainen FDA (Food and Drug Administration), elintarvikkeiden jalostusvoiteluaineille sallitut raaka-aineet on lueteltu tarkoilla kemiallisilla nimillä ja määrillä. Siinä ilmoitetaan vain ne aineet, jotka nykytietämyksen mukaan eivät aiheuta vaaraa terveydelle (fysiologisesti vaarattomia) ja jotka on testattu laajoilla toksikologisilla testeillä. NSF arvioi valmiit voiteluaineet ja luettelee sertifioimansa tuotteet valkoisessa kirjassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *