Addinol Wear Protect SDE 2

Addinol Wear Protect SDE 2 on synteettinen ja poikkeuksellisen tarttuva raskaaseen käyttöön tarkoitettu voitelurasva, joka kestää erinomaisesti kosteutta, vettä ja suolavettä.

Kovuusluokka NLGI 2

Käyttölämpötila-alue -30°C - +120°C

Addinol Longlife Grease HP 2

Addinol Longlife Grease HP 2 on voimakkaasti kuormitettujen rulla- ja liukulaakereiden pitkäaikaiseen voiteluun tarkoitettu vedenkestävä rasva.

Kovuusluokka NLGI 2

Käyttölämpötila-alue -25°C - +140°C, lyhytaikainen lämpötilahuippu +160°C.

Addinol Hightemp EK 2

Addinol Hightemp EK 2 on mineraaliöljypohjainen EP-lisäaineistettu litiumsaippuarasva, raskaasti kuormitettujen rulla- ja liukulaakereiden voiteluun.

Kovuusluokka NLGI 2

Käyttölämpötila-alue -30°C - +150°C, lyhytaikaiseen käyttöön jopa +200°C asti.

Addinol Multi-Purpose Grease L 2 MO

Addinol Multi-Purpose Grease L 2 MO on mineraaliöljypohjainen vedenkestävä litiumsaippuarasva, joka sisältää molybdeenisulfidia (MoS2) ja grafiittia.

Kovuusluokka NLGI 2

Käyttölämpötila-alue -30°C - +130°C, lyhytaikainen lämpötilahuippu +140°C.

Addinol Multi-Grade Grease LM 1 EP

Addinol Multi-Grade Grease LM 1 EP on mineraaliöljypohjainen EP-lisäaineistettu Longlife litiumsaippuarasva, jolla on erinomainen suoja korroosiota ja ikääntymistä vastaan.

Kovuusluokka NLGI 1

Käyttölämpötila-alue -30°C - +130°C, lyhytaikaiseen käyttöön jopa +140°C asti.

Addinol Multi-Grade Grease LM 2 EP

Addinol Multi-Grade Grease LM 2 EP on mineraaliöljypohjainen EP-lisäaineistettu Longlife litiumsaippuarasva, jolla on erinomainen suoja korroosiota ja ikääntymistä vastaan.

Kovuusluokka NLGI 2

Käyttölämpötila-alue -30°C - +130°C, lyhytaikaiseen käyttöön jopa +140°C asti.

Addinol Multi-Grade Grease LM 3 EP

Addinol Multi-Grade Grease LM 3 EP on mineraaliöljypohjainen EP-lisäaineistettu Longlife litiumsaippuarasva, jolla on erinomainen suoja korroosiota ja ikääntymistä vastaan.

Kovuusluokka NLGI 3

Käyttölämpötila-alue -30°C - +130°C, lyhytaikaiseen käyttöön jopa +140°C asti.

Addinol Liquid Grease LIC 000

Addinol Liquid Grease LIC 000 on mineraaliöljypohjainen EP-lisäaineistettu litiumsaippuarasva, jolla on erinomainen suoja korroosiota vastaan.

Kovuusluokka NLGI 00 / 000

Käyttölämpötila-alue -50°C - +120°C.

Voitelurasvan koostumus

Voitelurasvat ovat puolinestemäisiä tai kiinteitä voiteluaineita, jotka on valmistettu lisäämällä sopiva sakeutusaine nestemäiseen perusöljyyn. Tiettyjä voitelurasvan ominaisuuksia voidaan myös parantaa erityisesti lisäämällä lisäaineita ja kiinteitä voiteluaineita. Voitelurasvan suorituskykyparametreihin vaikuttavat kaikkien sen sisältämien yksittäisten komponenttien, kuten perusöljyn, sakeutusaineiden, lisäaineiden ja kiinteiden voiteluaineiden, ominaisuudet. Eri perusöljyjen lukuisat yhdistelmät eri viskositeettikerroksissa eri sakeuttamisainetyyppien ja eri lisäaineiden kanssa mahdollistavat samanaikaisesti suuren määrän erilaisia voitelurasvoja.

Voitelurasvan pääkomponenttina voidaan pitää sen sisältämää perusöljyä, jonka osuus lopputuotteesta on tyypillisesti 70–95 prosenttia.
Voitelurasvan voiteluominaisuudet perustuvat sekä paksuntimeen että perusöljyyn, mutta lopullisen voitelukyvyn ratkaisee ennen kaikkea perusöljyn viskositeetti.

Voiteluöljyihin verrattuna voitelurasvoille on ominaista parempi tarttuvuus ja alhaisempi juoksevuus. 

Lisäaineita lisäämällä voitelurasvojen käyttöominaisuudet voidaan optimoida erityisesti tarttuvuuden, vanhenemisvakauden, korroosiosuojauksen, kulumissuojauksen ja kantokyvyn suhteen.

Voitelurasvoissa käytetään usein seuraavan tyyppisiä lisäaineita:

  • Hapettumisen estäjät parantavat ikääntymisen vakautta.
  • Korroosionestoaineet.
  • Lisäaineet tarttuvuuden parantamiseksi.
  • AW-lisäaineet (kulumisenestoaine).
  • EP-lisäaineet (korkeapainelisäaineet).

Erityisesti keskusvoitelujärjestelmissä on otettava huomioon talvella rasvan pumpattavuus ja sen voitelukohteeseen saattaminen. Pumpattavuuteen vaikuttavat keskeisesti sekä rasvan kovuus että käytetyn perusöljyn tyyppi ja paksuus. Rasvan kovuutta mitataan standardoidulla NLGI-asteikoilla.

Yleisimmät kovuusluokat ovat:

• NLGI 00 = puolijuokseva (suositellaan talvikäyttöön)
• NLGI 0 = erittäin pehmeä (suositellaan myös talvikäyttöön)
• NLGI 2 = normaali (suositellaan pääsääntöisesti kesäkäyttöön)

Järjestelmät ovat keskenään erilaisia ja linjastojen pituudet vaihtelevat. Yleensä talviaikaan on syytä käyttää pehmeäpää rasvaa kuin kesällä. Talvikäyttöön sopivan rasvan käyttöön kannattaa siirtyä hyvissä ajoin ennen pakkasia, sillä rasvan vaihtuminen koko putkiston matkalla voi kestää useita päiviä. Käyttötuntien lisäksi rasvan vaihtumisnopeus riippuu voiteluaineen annostelumäärästä sekä voiteluputkiston pituudesta ja halkaisijasta. Eräät keskusvoitelujärjestelmät toimivat luotettavasti pakkasillakin NLGI 2 -luokan rasvalla.

Tampereen Öljytukku Oy:n myyntiedustajat auttavat sinua mielellään valitsemaan oikean voitelurasvan tarvitsemaasi koneeseen.